Jak jsme ochutnávali mléčné výrobky
Stále častěji slýcháváme všude kolem nás, jak by měla vypadat zdravá a vyvážená strava. V rámci projektu Mléko do škol jsme dne 26.1. připravili pro naše žáky ,,ochutnávkovou dvouhodinovku,, , zaměřenou na mléčné výrobky v podobě odtučněného a polotučného tvarohu a bílého jogurtu. Výrobky dodala jihočeská Madeta, která se na projektu dlouhodobě podílí. A tak se ochutnávalo a ochutnávalo, porovnávalo, který výrobek chutná, který méně , a který vůbec. No, někteří žáci nad mléčnými výrobky trošku ohrnovali nos. Ale vysvětlili jsme si, že mléčné výrobky mají v naší stravě nezastupitelné místo. A věřte, že jsme si užili i spoustu legrace při ochutnávání poslepu, se zavázanýma očima. Nebylo totiž úplně lehké určit, zda jde o tvaroh odtučněný či polotučný. U jogurtu už to bylo jasnější. A závěr ? Nemusí všem chutnat úplně vše, ale jakýkoli zástupce mléčných výrobků, ať už v podobě mléka, sýrů, másla či jogurtu, by se u dětí měl na stole objevit denně.
Pavla Nohavcová